CSATORNAHAJÓZÁSI TÉRSÉGEK

Nyugat-Európában nagy hagyománya van a folyók, csatornák adta hajózási lehetőség kihasználásának, és mára már egész üzletág épült erre a turisztikai különlegességre. Csatornahajózható, a nemzetközi és teherforgalom elől lezárt csatornák és folyók hálózata gondoskodik róla, hogy egy-egy térséget jól megismerhessünk, de ne kelljen lemondani a csatornahajózás adta mobilitás és mozgalmasság élményéről. A csatornahajózásnak a tengeri hajózáshoz képest megvan a maga sajátossága: „zárt”, az időjárási körülményeknek kevésbé kiszolgáltatott, kevésbé hullámzó, könnyebb tájékozódást kínáló vizeken, a tengeri vitorlásokhoz képest kevésbé megdőlő hajón tölthetjük el.

CSATORNAHAJÓZÁSI ÚTVONAL:
Az útvonal tervezéshez segítséget ad a csatornahajók fedélzetén megtalálható régiótérkép, illetve a helyszínen megvásárolható egy részletes hajózási útmutató. Az útvonal csatornahajók esetén teljesen kötetlen, de mindenkor figyelembe kell venni a „vízikresz” tiltásait. Tavasszal és ősszel a hegyekből induló áradások miatt a bázis korlátozhatja az útvonalat, megtilthatja, a folyókon (nem mesterséges csatornán) történő hajózást. Az egyetlen mindenkori megkötés csatornahajó bérlés során, hogy  acsatornahajó átvétele a szerződésben szereplő báziskikötőben történik, és a csatornahajót a szerződésben szereplő helyen kell leadni. Általában ez ugyanabban a kikötőben történik, mint a hajóátvétel, de one-way utakra is van lehetőség, ami javarészben feláras. Figyelembe kell venni, hogy a csatornák – éppen a kapitányok tapasztalatlansága miatt – sötétedés után nem hajózhatók.

CSATORNAHAJÓZÁSI KIKÖTŐHELYEK:
A csatornahajózás specialitása, hogy útközben tulajdonképp ahol tetszik, ott lehet megállni hosszabb rövidebb időre. A legáltalánosabb kikötőhely a városokban, falvakban történő kikötés. Ennek a kikötési lehetőségnek a szépsége, hogy kiszálláskor akár azonnal egy kávézó teraszán találjuk magunkat. Akár egy hangulatos óváros lüktető szívében is kiköthetünk, és innen csodálhatjuk meg a látnivalókat. Bármikor kiköthetünk egy kellemes piknikre a természet ölén ott, ahol tetszik. Virágos mezők, hűvös erdők mentén, ahol csak kívánjuk. Így főleg természetvédelmi területeken megfigyelhetjük a különleges állatvilágot, vagy kirándulhatunk a környéken.
A klasszikus értelembe vett marina ritka ezekben a térségekben. Csak a charterbázisok rendelkeznek víz és áramvételi lehetőséggel.

ZSILIPELÉS CSATORNAHAJÓVAL:
Mivel a csatornahajós útvonalak nemcsak sík területen vezetnek át, hanem dombos-hegyes térségeken is, a szintkülönbség áthidalása végett az útvonalak nagy részén zsilipeken-zsiliprendszereken kell áthaladni. Többféle módon működő zsilip is létezik, ezek kezeléséről részletes tájékoztatást adnak csatornahajó átvételekor bázisokon, mint ahogyan arról is, hogy az adott régióban mely ünnepnapokon vannak a zsilipek zárva. A zsilipeken történő áthaladás egyszerű feladat, az utasítások betartása mellett kezdőknek sem veszélyes. Egyes zsilipeknél zsilipőr gondoskodik a biztonságos áthaladásról.